Λευχαιμία γεγονότα



Η λευχαιμία είναι μια ομάδα αιματολογικών κακοηθειών (καρκίνος του αίματος).

Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι λευχαιμίας: οξεία μυελογενής (AML), οξεία λεμφοβλαστική (ALL), χρόνια μυελογενής(CML) και χρόνια λεμφοκυτταρική (CLL).

Κάθε λεπτό κάποιος έχει διαγνωστεί με καρκίνο του αίματος και κάθε μέρα ο καρκίνος του αίματος παίρνει πολλές πολύτιμες ζωές.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται και 200,000 χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του αίματος, όπως είναι λευχαιμία ή τα λεμφώματα.

Η λευχαιμία προκαλεί σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο στα παιδιά κάτω από την ηλικία 15.

Αν και η λευχαιμία είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας, πάνω από 9 στις 10 περιπτώσεις διαγιγνώσκεται σε ενήλικες.

Τα ποσοστά για όλους τους τύπους λευχαιμίας τείνουν να είναι υψηλότερα στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να σώσει τις ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από λευχαιμία, λέμφωμα, και άλλους καρκίνους του αίματος.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μόσχευμα μυελού των οστών.

70% των ασθενών που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν έχουν συμβατό δότη που να ταιριάζει από την οικογένειά τους.

Μόνο το 30% των ασθενών θα βρει συμβατό δότη μυελού των οστών μέσα στην οικογένεια τους

Μόνο 3 στους 10, θα λάβουν το μόσχευμα που μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

Οι νέοι 18-24 ετών είναι οι δότες μυελού των οστών που χρειαζόμαστε περισσότερο.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ;

Η λευχαιμία είναι μια ομάδα αιματολογικών κακοηθειών, στις οποίες νεοπλαστικοί κλώνοι ανώριμων κυττάρων του αίματος πολλαπλασιάζονται σε βάρος των φυσιολογικών κυττάρων. Καθώς τα φυσιολογικά κύτταρα του αίματος εξαλείφονται από το αίμα, προκύπτει αναιμία, λοίμωξη, αιμορραγία ή θάνατος.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ;

Η λευχαιμία οφείλεται σε κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στην ανάπτυξη ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, κυρίως σε γενετικές ή χρωμοσωμικές βλάβες στα αιμοποιητικά κύτταρα. Αυτές οι γενετικές βλάβες μπορούν να προκληθούν τυχαία ή από ιούς, ιονίζουσα ακτινοβολία, χημειοθεραπευτικά φάρμακα και τοξικά φάρμακα. Σπάνια, οι λευχαιμίες προκαλούνται από συγγενή ή κληρονομικά γενετικά σύνδρομα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ;

Τα συμπτώματα της λευχαιμίας σχετίζονται με την ελάττωση των φυσιολογικών αιμοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών που αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία του οργανισμού, αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα και πυρετός με ή χωρίς διαπιστωμένη λοίμωξη. Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στα οστά και η παρουσία λεμφαδένων κυρίως στον τράχηλο, διόγκωση ήπατος και σπλήνας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ;

Η διάγνωση της πάθησης βασίζεται στην κλινική εξέταση, στις αναλύσεις αίματος και στις εξετάσεις του μυελού των οστών. Οι εξετάσεις του μυελού των οστών περιλαμβάνουν το μυελόγραμμα και την οστεομυελική βιοψία. Οι σύγχρονες τεχνικές μοριακής βιολογίας και η μελέτη των χρωμοσωμάτων είναι σε θέση να αναγνωρίζουν χαρακτηριστικές αλλαγές για διάφορους τύπους λευχαιμίας. Η γενετική ταυτότητα της κάθε λευχαιμίας όπως αναγνωρίζεται από τη μελέτη των ανώμαλων γονιδίων και αλλοιώσεων των χρωμοσωμάτων επιτρέπουν μια καλύτερη ταξινόμηση και αποτελεσματικότερη θεραπεία.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ;

Για την αντιμετώπιση των λευχαιμιών χρησιμοποιείται τόσο η χημειοθεραπεία όσο και η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Νέες αγωγές επινοούνται συχνά, προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες νόσους.


CLOSE
CLOSE