ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥΔρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα μετά από 28 χρόνια δύσκολης αλλά και ανοδικής πορείας, συνεχίζει να κάνει περήφανη την Κύπρο μας. Σήμερα το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του, επεκτείνοντας το έργο του πέραν της οργάνωσης και διαχείρισης του αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών, στην ανάπτυξη, αναβάθμιση και προώθηση της μεταμόσχευσης ιστών και κυττάρων, των κυτταρικών θεραπειών και του τομέα της μεταμόσχευσης γενικότερα, όπως και την πρόσβαση σε ασθενείς με λευχαιμία, καρκίνο και άλλα χρόνια και σπάνια νοσήματα με εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες που απαιτούν υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης, καλύπτοντας σφαιρικά τις ειδικές εργαστηριακές ή άλλες συναφείς τους ανάγκες.

Το Αρχείο Εθελοντών Δοτών, με εγγεγραμμένους πέραν των 200.000 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δότες, είναι το πρώτο παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού. Είναι ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών από το 2000, δίνοντας ευκαιρίες εξεύρεσης δότη ανά το
παγκόσμιο. Έχει δώσει μέχρι σήμερα μοσχεύματα σε πάνω από 750 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις από 36 διαφορετικές χώρες και στις 5 ηπείρους, ασχέτως θρησκείας, χρώματος, κοινωνικής τάξης, χτίζοντας ανθρωπιστικές γέφυρες.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι πλέον ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και στελεχωμένο με άρτια καταρτισμένο κι έμπειρο προσωπικό, που επιτρέπει την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση − η οποία πολλές φορές είναι καθοριστική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και στην ποιότητα ζωής του ασθενή στην πορεία. Κύριο μέλημά του η αξιόπιστη στήριξη ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις και τα τελευταία χρόνια, με άλλες σπάνιες μορφές καρκίνου, με κληρονομικά σύνδρομα, με προδιάθεση για καρκίνο και με αυτοάνοσα νοσήματα.

Το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 ως ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, με χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία ως Στρατηγική Υποδομή στον τομέα της Έρευνας. Με στόχο τη μελέτη αιματολογικών και άλλων κακοηθειών, το Κέντρο επιδιώκει ενεργά την έρευνα και  καινοτομία για συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση των κλινικών υπηρεσιών για ασθενείς με αιματολογικές και άλλες κακοήθειες, εισάγοντας όχι μόνο νέες τεχνολογίες αιχμής και βασικές επιστημονικές γνώσεις αλλά και με τη μετάφραση επιστημονικών ευρημάτων σε διαγνωστικά εργαλεία κλινικής σημασίας.

Το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου, το οποίο ιδρύθηκε με την έμπρακτο στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή», των Ροταριανών Ομίλων και της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και πρόσφατα και με την πολύτιμη υποστήριξη της Norway Grants, στοχεύει στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εμπειρία καρκίνου. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της παιδοογκολογίας στην Κύπρο και την προώθηση στοχευμένων θεραπευτικών επιλογών, ώστε να μειώνονται οι παράπλευρες επιπτώσεις των συμβατικών θεραπειών που λαμβάνουν τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Με ένα ευρύ δίκτυο πολύτιμων συνεργατών, όπως το Παιδοογκολογικό Τμήμα, το Τμήμα Γενετικής, τα Αιματολογικά Τμήματα του ΟΚΥπΥ, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου καθώς και τους αιματολόγους και ογκολόγους του ιδιωτικού τομέα, εξελίσσεται συνεχώς προκειμένου παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες ασθενών, να έχουν την ευκαιρία σε αξιόπιστες διαγνώσεις, με απώτερο σκοπό να λαμβάνουν έγκαιρα τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ήταν και παραμένει η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, με επιστημονικότητα, επαγγελματισμό, σεβασμό και αμεσότητα στην επικοινωνία και την υποστήριξη του θεράποντος ιατρού και του ασθενούς, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.

Δρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Δρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος


CLOSE
CLOSE