ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥΔρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα μετά από 28 χρόνια δύσκολης αλλά ανοδικής πορείας, συνεχίζει να κάνει την Κύπρο μας περήφανη. Πέραν της οργάνωσης και διαχείρισης του αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών, έχει αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του, επεκτείνοντας το έργο του προς στην ανάπτυξη, αναβάθμιση και προώθηση της μεταμόσχευσης ιστών και κυττάρων, των κυτταρικών θεραπειών και του τομέα της μεταμόσχευσης γενικότερα. Επίσης έχει προωθήσει την πρόσβαση σε ασθενείς με λευχαιμία, καρκίνο και άλλα χρόνια και σπάνια νοσήματα σε εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες που απαιτούν υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης, καλύπτοντας σφαιρικά τις ειδικές εργαστηριακές ή άλλες συναφείς τους ανάγκες.

Το Αρχείο Εθελοντών Δοτών, με εγγεγραμμένους πέραν των 200.000 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δότες, είναι το πρώτο παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού. Είναι ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών από το 2000, δίνοντας ευκαιρίες εξεύρεσης δότη ανά το παγκόσμιο. Έχει δώσει μέχρι σήμερα μοσχεύματα σε περισσότερους από 800 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις από 36 διαφορετικές χώρες και στις 5 ηπείρους, ασχέτως θρησκείας, χρώματος, κοινωνικής τάξης, χτίζοντας ανθρωπιστικές γέφυρες σε όλο τον κόσμο.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει οργανώσει ένα υπερσύγχρονο εξειδικευμένο διαγνωστικό κέντρο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και στελεχωμένο με άρτια καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη εργαστηριακή διάγνωση ασθενών με αιματολογικές και άλλες κακοήθειες ή άλλες σπάνιες παθήσεις η οποία πολλές φορές είναι καθοριστική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και στην ποιότητα ζωής του ασθενή στην πορεία.

Το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ), ο ερευνητικός βραχίονας του Ιδρύματος, ιδρύθηκε το 2008 ως ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, με χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία ως Στρατηγική Υποδομή στον τομέα της Έρευνας. Με στόχο τη μελέτη αιματολογικών και άλλων κακοηθειών, το Κέντρο επιδιώκει ενεργά την έρευνα και  καινοτομία για συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση των κλινικών υπηρεσιών για ασθενείς με αιματολογικές και άλλες κακοήθειες, εισάγοντας όχι μόνο νέες τεχνολογίες αιχμής και βασικές επιστημονικές γνώσεις αλλά και με τη μετάφραση επιστημονικών ευρημάτων σε εργαλεία κλινικής σημασίας.

Το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου, είναι ένα πρόγραμμα που, με την έμπρακτη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή», των Ροταριανών Ομίλων, της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και των Norway Grants, στοχεύει στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εμπειρία καρκίνου. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της εργαστηριακής παιδοογκολογίας στην Κύπρο και την προώθηση στοχευμένων θεραπευτικών επιλογών, ώστε να μειώνονται οι παράπλευρες επιπτώσεις των συμβατικών θεραπειών που λαμβάνουν τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Με ένα ευρύ δίκτυο πολύτιμων συνεργατών, όπως το Παιδοογκολογικό Τμήμα, το Τμήμα Γενετικής, τα Αιματολογικά Τμήματα του ΟΚΥπΥ, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το Γερμανικό Οργολογικό Κέντρο, καθώς και τους αιματολόγους και ογκολόγους του ιδιωτικού τομέα, εξελίσσεται συνεχώς προκειμένου τα παιδιά και οι ενήλικες με καρκίνο, αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες ασθενών, να έχουν την ευκαιρία σε αξιόπιστες διαγνώσεις, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη λήψη των καλύτερων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

‘Οραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ήταν και παραμένει η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, με επιστημονικότητα, επαγγελματισμό, σεβασμό και αμεσότητα στην επικοινωνία και την υποστήριξη του θεράποντος ιατρού και του ασθενούς, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.

Δρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Δρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος


CLOSE
CLOSE