ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αρχικά συστάθηκε με κύριο στόχο την οργάνωση  και διαχείριση ενός Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών. Σήμερα, θέτοντας ένα δυναμικό όραμα «για ένα κόσμο χωρίς  λευχαιμία», συνδυάζει  τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αφορμή της ίδρυσης του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στάθηκε η μάχη που έδωσαν κατά της λευχαιμίας ο Γιάννης Τριταίος, η Άννα Γεωργίου από το Λονδίνο και ο πεντάχρονος Ανδρέας Καραϊσκάκης από την Κύπρο, οι οποίοι ύστερα από απεγνωσμένες προσπάθειες για εξεύρεση ιστοσυμβατού δότη, έχασαν τελικά τη μάχη για τη ζωή.

Ονομάστηκε «Καραϊσκάκειο Ίδρυμα» στη μνήμη του Ανδρέα Καραϊσκάκη, αφού μετά το θάνατό του, η οικογένειά του δώρισε στο Υπουργείο Υγείας το ποσό που είχε μαζέψει μετά από έρανο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών του παιδιού τους με την υπόσχεση να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Μέσα από τη διεθνή του δικτύωση, έρευνα  και καινοτομία, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο περιφερειακό  επιστημονικό κέντρο αριστείας το οποίο θα πρωταγωνιστεί μαζί με τους συνεργάτες του στη μάχη κατά της λευχαιμίας. Για την επίτευξη του σκοπού και του οράματος του, το Ίδρυμα έχει θέσει τους πιο κάτω στόχους:

  • Τη συνεχή ανάπτυξη της εργαστηριακής και επιστημονικής του υποδομής και τεχνογνωσίας, με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη των ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία και άλλα αιματολογικά νοσήματα.
  • Τη συνεχή ανανέωση και αναβάθμιση του Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών και του Αρχείου Αίματος Ομφάλιου Λώρου.
  • Την έρευνα και εκπαίδευση με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση της κλινικής αιματοογκολογίας στην Κύπρο.
  • Την εξεύρεση και ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών πόρων για τις δραστηριότητες αλλά και για τη σωστή λειτουργία του Ιδρύματος.

(STOXOI)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας  και παράλληλα η δυνατότητα ανάπτυξης και εξέλιξής του, έτσι ώστε οι ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά και άμεσα, χωρίς οποιαδήποτε  οικονομική επιβάρυνση. Για την οικονομική ενίσχυσή του, το Ίδρυμα βασίζεται σε έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, στην κρατική χορηγία για τη στήριξη του αρχείου δοτών, στη διαχρονική στήριξη ευαισθητοποιημένων  χορηγών και ευεργετών, καθώς και σε έσοδα από εισφορές, δωρεές και άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η οργάνωση και λειτουργία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) τα μέλη του οποίου διορίζονται από τους συνιδρυτές του που είναι το Υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος Φίλοι του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, η Οικογένεια Ανδρέα Καραϊσκάκη και ο Σύνδεσμος  Λευχαιμίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο φροντίζει να εφαρμόζονται οι πρόνοιες και διατάξεις του καταστατικού, εκπροσωπεί το Ίδρυμα για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων του, διαχειρίζεται τα περιουσιακά του στοιχεία και διορίζει το προσωπικό του. Όλα τα μέλη που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος είναι:

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος)
ΤΑΚΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ (Γενικός Γραμματέας)
ΜΑΡΩ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΗ (Β. Γ. Γραμματέας)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΑΝΔΡΟΥ (Ταμίας)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ (Βοηθός Ταμίας)
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΔΟΥ ΜΕΛΟΣ (Μέλος)
ΑΝΤΡΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΛΟΣ (Μέλος)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΜΕΛΟΣ (Μέλος)
ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ (Μέλος)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕΛΟΣ (Μέλος)
ΑΝΤΡΟΥΛΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΜΕΛΟΣ (Μέλος)
ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΜΕΛΟΣ (Μέλος)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει καταξιωθεί για τα επιτεύγματά του τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συνεργάζεται στενά τόσο με το παιδοογκολογικό τμήμα και τα αιματολογικά τμήματα των ιατρικών υπηρεσιών όσο και με τους αιματολόγους στον ιδιωτικό τομέα.

Το δίκτυο των τραπεζών αίματος των νοσοκομείων σε όλες τις επαρχίες λειτουργούν ως σημεία εγγραφής εθελοντών δοτών και συλλογής δειγμάτων για τις ανάγκες του αρχείου δοτών μυελού των οστών.

Το κέντρο συλλογής μοσχευμάτων μυελού των οστών λειτουργεί στο αιματολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η Γυναικολογική εταιρία Κύπρου στηρίζει το αρχείο αίματος ομφάλιου λώρου μέσα από την αφιλοκερδή συλλογή των ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων κατά τον τοκετό από τα συνεργαζόμενα μέλη της και η Τράπεζα Φύλαξης των μοσχευμάτων φιλοξενείται στο εργαστήριο κρυοσυντήρησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

(DIETHEIS SYNERGASIES)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Ο Σύνδεσμος Λευχαιμίας Λονδίνου (Leukemia Cancer Society, UK- http://www.leukaemiacancersociety.org/) είναι ένας εκ των συνιδρυτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.  Έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και στόχος του είναι η διασφάλιση της επιβίωσης όλο και περισσότερων ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες στηρίζοντας οικονομικά την προσπάθεια για εγγραφή περισσότερων δοτών μυελού των οστών, για έρευνα , όπως και για την ενημέρωση και τη φροντίδα των ασθενών.

Η Διεθνής Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών (Bone Marrow Donors Worldwide, BMDWhttp://www.bmdw.org/) είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας δεκάδων αρχείων δοτών με την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο. Οι δότες του αρχείου δοτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος είναι καταχωρημένοι στη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ασθενείς από την Κύπρο να  ψάξουν για εξεύρεση ιστοσυμβατού δότη παγκόσμια.

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDAhttp://www.worldmarrow.org/) είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με  στόχο  την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας για την πιο αποτελεσματική και ορθή διαδικασία εξεύρεσης και παροχής μοσχευμάτων για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι μέλος του WMDA από το 2000 και το Κυπριακό Αρχείο ήταν από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που εξασφάλισε διαπίστευση από τον οργανισμό αυτό το 2008.

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανοσογενετικής (European Federation of Immunogenetics, EFIhttp://www.efiweb.eu) είναι μια επίσημη οργάνωση με στόχο την ανάπτυξη της ανοσογενετικής ως μια υποειδικότητα της εργαστηριακής ιατρικής προωθώντας την έρευνα και την εκπαίδευση στον τομέα αυτό. Το εργαστήριο Ανοσογενετικής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος εξασφάλισε πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανοσογενετικής το 2004.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Λευχαιμίας (European Leukemia Net- http://www.leukemia-net.org/) είναι μια οργάνωση ιατρών, επιστημόνων και ασθενών, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ενδιαφέρον στον τομέα της λευχαιμίας. Η οργάνωση στοχεύει στη βελτίωση της θεραπείας αλλά και της γνώσης γύρω από τη λευχαιμία στην Ευρώπη, καθώς και στη διάδοση της αριστείας στον τομέα αυτό. Η ιστοσελίδα παρέχει πληροφορίες για ιατρούς, ασθενείς (π.χ. οργανώσεις ασθενών στην Ευρώπη), για τρέχουσες κλινικές δοκιμές και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια.  Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ενεργό μέλος  του ELN από το 2008.

 


CLOSE
CLOSE