Karaiskakio Vakfı’nın hematolojik hastalıklara yakalanan hastaların desteğine odaklanıyor. Karaiskakio Vakfı, gönüllü ve kar amacı gütmeyen işlenen kemik iliği donör ve göbek bağı arşivleri kurdu. Ayrıca, kan hastalığına yakalanan hastalara geniş ve uygun laboratuvar desteği sağlamak için, kalifiye biyomedikal laboratuvarlar organize edip işletiyor.
Bilimsel temelin sürekli yükseltilmesi, hizmetlerinin gelişmesini, yeni teknoloji ile bilgi girişini ve hizmetlerinin daha ileri gelişmesine mali kaynaklarını kesinleştirerek, Vakıf, araştırma ve gelişme sektöründe etkinleştiriyor.
Kemik iliği dönorları
Kıbrıs Kemik İliği Arşivinde 125 000’den fazla Kıbrıs Rum’u ile Kıbrıs Türk’ünün gönüllü donörü var. Nüfus oranına göre , dünyanın en büyük kemik iliği arşividir. Kemik iliği donör Uluslararası Bankası’nın üyesi olarak, dünya çapında transplantasyona ihtiyacı olan herhangi hastaya gönüllü donörlerin greft verme fırsatını veriyor, öteki yandan Kıbrıslı hastaların yabancı donörlerinden greft almalarını sağlıyor.
Arşiv katı kuralların altında çalışarak 2008 yılında kemik iliği donör arşivleri Uluslararası Birliğinden başarı belgesi almıştır.
Teşhis Laboratuvarı
Uzmanlaşmış teşhis laboratuvarların ağıyla, Karaiskakio Vakfı hematolojik hastalıkların araştırma merkeziyle, teşhis ve hematolojik muayene geliştirip geniş bir kesime takdim ediyor. Laboratuvarlar eğitimli ve deneyimli personellerden oluşturularak, gelişmiş makinelerden teşekkül ettirilmiştir. Bu yüzden lösemiyle ve balka hematolojik hastalıklarla yakalanan hastalara geniş ve uygun laboratuvarlar destek ediyor. İmmünogenetik laboratuvarı Akdeniz bölgesinin en çağdaş ve gelişmiş laboratuvarların biridir. Laboratuvarımızın hizmet seviyesi çok yüksek ve 2004 yılından beri İmmünogenetik Avrupa Genel Birliği’nden akredite alıyor.
Akış sitometri laboratuvarı, Vakfın en önemli laboratuvarlarından biridir. Akış sitometrinin imkanın 8 renkli olduğu için, laboratuvarın donanımı çok gelişmiştir. Şu an Kıbrıs’taki bütün hematolojik olayların teşhis kontrolü laboratuvarlarımızın tarafından yapılıyor.
Vakıf, moleküler hematoloji laboratuvarında çeşitli muayeneler sağlıyor. Trombofili ve hemofili gibi hastalıklarına neden olan kan mutasyonların ve lösemilerinin tahminini etkilenen gen mutasyonların ve kromozomal düzensizliklerinin bulma metotları uyguluyor. Hematolojik hastalıklarının teşhis tahmin ve izlemesinin temel aracı, klasik ve çağdaş sitogenetik metotlarıyla genomın araştırmasıdır. Genomik sitogenetiğin laboratuvarı, klasik ve çağdaş sitogenetik metotlarıyla, karyotipin analizine teknikler geliştirip uyguladı.
Araştırma
Bilimsel temelini sürekli geliştirmek için Vakıf, araştırma sektörüne önem veriyor. Aynı zamanda Vakıf, hizmetlerini geliştirmek için yeni teknolojiler getirir ve hizmetlerini arttırmak için finansal kaynaklar buluyor. 2008 yılında Karaiskakio Vakfı’nın araştırma geliştirme faaliyetleri için hematolojik hastalıklar araştırma merkezini kurdu. İşbirlikçileri, yurtdışından ve Kıbrıs’tan akademik ve araştırma kurumları, Kıbrıs, Cambridge, Surrey , Patra ve Atina Üniversiteleridir. Bu kurum, hematolojik hastalıkları, laboratuvar hematoloji sektörünün sürekli bilimsel gelişmesi ve hematoloji hastalarına destek gibi konularla ilgileniyor.
The Karaiskakio Foundation has received funding under the Norwegian Financial Mechanism in the Programming Period 2009-2014, for upgrading part of its infrastructure, advancement of expertise on the subject, promotion of public awareness and enhancement the bone marrow donor registry in Cyprus. Aiming to improve public health and reduce health inequalities, through the proposed project, the Karaiskakio Foundation has enhanced its local health infrastructure with the establishment of a state-of-the art, specialised Childhood Cancer Diagnostic Laboratory which provides diagnostic support to the paediatric and other cancer patients.
The establishment of the Childhood Cancer Diagnostic Laboratory contributes towards:
• Technological progress in the diagnostic field and better understanding of cancer pathology, improvement of patient health and reduction of health inequalities
• Integrated and comprehensive analysis at the early stage of disease identification and classification, management, and treatment
• Structured, systematic and comprehensive laboratory support to patients, hence minimizing the time needed for diagnosis
• Opportunities to young scientists to excel in the field of cancer, invest in people through education
• Increase Social Awareness on cancer.
A parallel objective of the project is the enhancement of the Bone Marrow Donor Registry with new volunteer donors. The challenge is to find the means to attract and to cultivate the feeling of altruism in young adults, through modern means of communication (e.g., apps, social media, self-service stations, short videos etc).
The project further enhances the collaboration of the Greek Cypriot and the Turkish Cypriot Communities in Cyprus.
The Karaiskakio Foundation is already engaged in bi-communal collaboration through the Cyprus Bone Marrow Donor Registry, the greatest in significance and size bi-communal project since 1974. The Kemal Saracoglu Association (a Turkish Cypriot NGO) actively supports the Karaiskakio Foundation in contacting donors and serves as a contact point to help Turkish Cypriot patients and physicians to access the services of the Foundation. Furthermore, the Karaiskakio Foundation is providing both diagnostic and donor search services free of charge to all leukaemia and cancer patients from both the Greek and the Turkish Cypriot community.